Een bezoek aan Berlijn is niet compleet zonder een bezoek aan de Berlijnse Muur. Deze icoon uit de geschiedenis hoort bij een stedentrip naar Berlijn er gewoon bij. Ook met kinderen is het een aantrekkelijke en leuke manier om een stukje geschiedenis bij te brengen over de koude oorlog.
Tip 1: Bezoek de Gedenkstätte bij de Bernauer Strasse
De Berlijnse muur is grotendeels gesloopt, om toch herinnerd te worden aan de geschiedenis van de muur is er bij de Bernauer strasse een informatief centrum ingericht met tentoonstellingen en veel uitleg over het ontstaan van de muur en het leven tijdens de muur. Je krijgt op zeer ingrijpende wijze uitleg over de ontsnappingspogingen en je ziet de plek waar huizen moesten wijken voor de Berlijnse muur.
De Gedenkstätte Bernauer Strasse loopt ruim 1,4 kilometer parallel aan de straat en begint bij het U-bahn station Bermauerstrasse en loopt door tot het Nordbahnhof.
Tip 2: Bezoek het Mauerpark in het weeekend
Ben je een weekendje in Berlijn bezoek dan op Zondagmiddag het Mauerpark. Wat doordeweeks een saai stadspark is bruist in het weekend als geen ander park in Duitsland. Naast dat er nog een stukje originele Berlijnse muur in het Mauerpark staat met prachtige street-art en graffiti is het ook een podium voor jong onbekend talent. In een zogenaamde pit kan aanstormend talent 15 minuten lang performen voor een publiek. Waanzinnig leuk om mee te maken. Rondom het Mauerpark kun je ook uren slenteren over de grote rommel- en vlooienmarkt.
Tip 3: Ga fietsen langs de Berlijnse muur
Je kunt in Berlijn diverse fietstours boeken. Onder leiding van een ervaren gids fiets je in drie uur langs alle belangrijke bezienswaardigheden langs de muur. Op een leuke wijze verteld de gids dan een stukje over de geschiedenis en het ontstaan van de muur. Ik vond het een dikke aanrader om te doen.
Tip 4: Ga NIET naar Checkpoint Charlie
Wat een ontzettende toeristische geldklopperij is dit. Checkpoint Charlie ligt aan de Friedrichstrasse en was één van de grensovergangen in het centrum van Berlijn. Diplomaten, miliatiren en inwoners konden via de grensovergang van Oost naar west Berlijn. In 1990 werd de grenspost gesloopt en van het origineel is niks meer over een kopie van het grenshuisje werd in 2000 weer opgebouwd en is nu één van de belangrijkste foto momenten voor menig toerist. Let op een foto maken van de soldaten is niet gratis. en om nu in de rij te gaan staan voor een kopie van een grenshuisje is zonde van je tijd in Berlijn.
Tip 5: Berliner Unterwelten
De stad Berlijn heeft natuurlijk heel wat meegemaakt niet alleen tijdens de tweede wereldoorlog ook de periode daarna was voor de inwoners verre van plezierig. De invloed van de koude oorlog was duidelijk merkbaar en drukte behoorlijk op het dagelijkse leven van de Berlijners. Zodra er ook maar een vermoeden was van een luchtaanval loeide de sirenes weer door de stad en trok iedereen zo snel mogelijk naar één van de ondergrondse bunkers in de stad. Deze bunkers kun je onder leiding van een gids bezoeken. Een bezoek aan de Berliner unterwelten is zeker de moeite waard. (behalve als je claustrofobisch bent, dan zou ik bovengronds blijven)
Tip 6: Koop een Berlin Welcome card
Om alle hoogtepunten in Berlijn te bekijken is een kaart voor het openbaar vervoer erg handig. Daarmee kun je onbeperkt reizen met bus, metro en trams door de stad. Met de Berlin Welcome card ben je een stuk voordeliger uit dan elke keer enkeltjes kopen. Bovendien krijg je bij aanschaf van de kaart een handig boekje met allerlei tips voor Berlijn en het leukste is dat je met de kaart bij heel veel bezienswaardigheden in Berlijn een leuke korting krijgt op de entreeprijs.