Schiphol, snel door de veiligheidscontrole

Het is druk op Schiphol, misschien wel te druk! Daar kopte menig krant mee de laatste weken. Vooral tijdens de mei vakantie liepen de wachttijden voor de veiligheidscontrole behoorlijk op, soms wel tot twee uur of langer. Een aantal passagiers liepen dusdanige vertraging op dat zij de vlucht naar de zon hebben gemist.

Ik vloog vorige week vanaf Schiphol naar Oostenrijk en maakte het mijzelf zo makkelijk mogelijk.  Hieronder tref je dan ook mijn tips aan.

Hoe kom je het snelst door de controle op Schiphol:

 1. Bundel je vloeistoffen bij elkaar in een gripzakje.
  Al jaren wordt het van de daken geschreeuwd. Toch zijn er hele volksstammen die nog met tassen vol shampoo, scheerschuim, haarlak. potten vol gel, en huidcreme in de handbagage met het vliegtuig mee willen. Stop daarmee. Koop van van die mini verpakkingen bij de drogist. Je verbruikt geen halve liter shampoo of conditioner op vakantie.   Bundel al deze mini’s in een grip zakje van een maximaal een liter, een gripzakje is zo’n luxe boterhamzakje met een druksluiting. makkelijk te openen en makkelijk te sluiten. Deze zakjes koop je al van te voren bij de AH of een andere supermarkt, een doosje vol voor nog geen euro.  Leg het zakje vervolgens bovenop je bagage en haal het uit je tas zodra je aan de beurt bent bij de scan. Leg het in een bak apart
 2. Haal je laptop uit je tas
  Nog steeds worden laptops diep verstopt in tassen, deze moet echt uit de tas en alleen, ja alleen in een bak.  Je laptop is een potentieel gevaar en daar wil men graag met wat meer aandacht naar kijken.
 3. Pak al je opladers bij elkaar
  soms moeten je opladers voor je laptop, camera, mobieltje etc etc. ook door de scanner. Leg ze dus ook bij elkaar in je tas, dat scheelt weer zoeken. Ook hier kun je de bovengenoemde gripzakjes gebruiken.
 4. Doe je broekriem af 
  Draag je een riem? Doe deze dan af en leg deze ook in een één van de bakken. Riemen bevatten metalen delen en daar reageert de scanner direct op. Het als gevolg dat je weer terug kunt om de riem af te doen en weer door de scanner mag.
 5. Doe je jas uit en leg deze ook in een bak
  Jassen zijn vaak rijkelijk voorzien van zakken. Mogelijk zit er in één van deze zakken nog een verdwaalde euro of iets anders van metaal.
 6. Haal je broekzakken leeg
  Je broekzakken zijn leeg, op je vieze zakdoek na dan. Dus geld, sleutels, mobieltje, laat je ook in een bak achter.
 7. Camera’s
  alles met een accu is een potentieel gevaar, dus het kan voorkomen dat je een camera uit je tas moet halen. In speciale gevallen moet je ook een foto kunnen maken of een lens kunnen verwijderen. Laat je niet opjagen en doe dit vooral in je eigen tempo.
 8. Wees ontspannen en relaxed
  De controle is voor veel vakantiegangers een vervelend begin van de vakantie, het zorgt voor wat stress en soms irritatie, maar werk mee en besef je goed dat de controle er voor jouw eigen veiligheid is. Hoe relaxter jij de controle ingaat hoe sneller het verloopt. Werk mee en probeer niet lollig te doen. De heren en dames van de controle staan onder een hoge werkdruk, en hebben een grote verantwoordelijkheid. Neem ze dus serieus, en vraag jezelf af hoe jij zou werken als je iedere dag honderden vakantieganger moet fouilleren en in de tas moet graaien. Nee het is zeker niet het leukste baantje.

Met deze acht tips gaat de controle misschien een stukje sneller, en wordt het wat dragelijker voor iedereen. Laat het even over je heen gaan en voor je het weet is het achter de rug.