Salzburg: wat moet je zien en handige tips

Soms vergeet je wel eens over dingen te schrijven, dat heeft natuurlijk diverse redenen. De reden dat mijn blog over Salzburg maar op de digitale boekenplank bleef liggen was het waardeloze weer toen ik de stad bezocht. Het gaf de stad namelijk niet het karakter wat zij verdiend.

Ik bezocht Salzburg begin mei, het weer zou niet goed maar ook niet slecht zijn. Omdat een directe vlucht naar Salzburg niet voorhanden was besloot ik via Wenen te vliegen en het stuk tussen Wenen en Salzburg met de trein te reizen.

De vlucht met KLM en de treinreis door Oostenrijk met de ÖBB gingen voortreffelijk. Vooral de treinen zijn comfortabel en voorzien van internet en stroomaansluitingen. Ook voor een bakje (Nespresso) koffie wordt in de trein gezorgd en dat zeer betaalbaar. (€ 2,30)

Ik heb hieronder wat tips verzameld voor een stedentrip naar Salzburg.

Kasteel Hohensalzburg

Zodra je Salzburg binnenrijdt kun je niet om dit kasteel heen, het is opvallend aanwezig. Met een kabeltreintje kun je vanuit het centrum naar boven. (energie over en is het lekker weer dan kun je ook naar boven lopen)  het treintje doet er nog geen minuut over en je ben binnen de vestigingsmuren van Festung Hohensalzburg. Met een koptelefoon krijg volg je een rondleiding door de smalle gangen en de kamers van het kasteel. de martelkamer en de wapenkamers worden zeker niet overgeslagen.

Festung Hohensalzburg - Kasteel Hohen Salzburg

Het oude centrum van Salzburg

Salzburg is een rijke stad, dat zie je vooral als je door de winkelstraatjes loopt.  Naast bekende winkelketens tref je er ook nog veel leuke boetiekjes aan. Het centrum van Salzburg is door de UNESCO beschermd je ziet dan ook geen schreeuwerige neon reclameborden aan de gevels maar nostalgisch gesmede borden. met de naam van de winkel.  Het centrum is ook de plek voor de leuke restaurants. Ik bezocht in het oude stadsdeel Sternbräu voor een heerlijke schnitzel en een lekker biertje uit eigen brouwerij.

Oude binnenstad Salzburg

De Dom van Salzburg

Er staan heel wat kerken in de binnenstad van Salzburg, de Dom van Salzburg is de meest opvallende. Naast de gebruikelijke kerkdiensten is de Dom vaak het decor van diverse voorstellingen en concerten. Mozart speelde als klein jongetje al op één van de vijf orgels die de dom heeft. Vijf orgels is voor een kerk uniek.  Kijk ook zeker naar boven en neem de tijd om de prachtige fresco’s in je op te nemen.dom van Salzburg

Schloss Mirabell

Net buiten het centrum aan de andere kant van de rivier ligt Schloss Mirabell en haar prachtige tuinen.  Ook tijdens het slechte weer is deze groene oase in de stad prachtig om te bezoeken. Een heerlijke omgeving om te verkennen en vooral te kijken. Ik kan mij zo voorstellen dat je op een warme zomerse dag echt moet zoeken naar een zitplekje in deze sprookjesachtige kasteeltuin.

Tuinen van Schloss Mirabell

Waar sliep ik in Salzburg

Overnachten kan in Salzburg op diverse plekken, ik sliep in Motel-One Mirabell Garten. (vlak naast het bovengenoemde park dus) de kamers zijn iets kleiner dan je gewend bent van een hotel maar zijn voorzien van alle gemakken en wat ik belangrijk vind tijdens een stedentrip is een schone en veilige kamer. De kamers zijn voorzien van design meubels en een compacte doch handige badkamer met een goede douche.

Ontbijt is niet inclusief bij Motel-One, voor 10 euro extra mag je aanschuiven bij het ontbijtbuffet met luxe broodjes een keuze uit vleeswaren en kaas diverse soorten yoghurt, onbeperkt koffie en thee,diverse vruchtensapjes en natuurlijk van die lekkere zoete broodjes.