Een weekend naar de kerstmarkt in Bremen

Kerstmarkten, in december kun je er in Duitsland niet omheen. Iedere zich zelfrespecterende stad heeft er wel één. zo ook Bremen in het Noorden van Duitsland. Wij bezochten deze leuke stad recentelijk en natuurlijk ook de drie kerstmarkten in Bremen.

Bremen op ongeveer 2 uur rijden vanaf Utrecht waarbij je eigenlijk praktisch het grootste gedeelte op de autobahn in Duitsland rijdt en waar je dus lekker kunt doorrijden. De Stad Bremen zelf is goed aangegeven en de stad heeft goede parkeergarages en voorzieningen.

Bremen zelf is in Duitsland een beetje een vreemde eend, het is namelijk het kleinste Bundesland van Duitsland en bestaat uit de Hanzestad Bremen en Bremenhaven. De stad Bremen is tijdens de decembermaanden een bezoek echt waard, het prachtige raadhuis, en het Roland beeld wat de Hanze symboliseert.  Verder is de Altstadt van Bremen echt heel leuk om doorheen te wandelen. Delen van deze wijk zijn echt eeuwen oud en dat zie je direct aan de smalle straatjes.

De kerstmarkten in Bremen liggen verspreid door de stad. De grootste kerstmarkt ligt natuurlijk voor het Rathaus van de stad. De kerstmarkt wordt slechts door de tram onderbroken en gaat eigenlijk direct over naar het marktplein van de stad. Hier vindt je vooral de standaard kerstmarkt producten en natuurlijk genoeg plekken om je op te warmen aan de glühwein en andere lekkernijen.

Middeleeuwse kerstmarkt Bremen

Aan de havenkant veranderd het thema van de kerstmarkten. Deze kerstmarkt is volledig in de stijl van de middeleeuwen ingericht. Hier worden echt producten met een stuk geschiedenis verkocht en vooral veel handwerkers verkopen hier in de authentieke klederdracht de producten. De Gluhwein wordt hier niet in een luxe beker geschonken maar in een mok van terra-cotta.  Hier geen ledlampjes voor de sfeervolle verlichting maar fakkels en lantaarns.  Deze kerstmarkt heeft op mij echt indruk gemaakt. Leuk dus.

Bremen is te ver om voor één dag te bezoeken. Je kunt het makkelijk een weekendje voor uittrekken, je kunt een bezoek dan perfect combineren met de kerstmarkten in Oldenburg.