Graz onontdekt in Oostenrijk!

| |

Heb je wel eens van Graz gehoord?  Dit is de tweede stad van Oostenrijk na de hoofdstad Wenen. In Graz wonen ongeveer 280.000 mensen, daarvan ongeveer 40.000 studenten. Daarmee is Graz de grootste studentenstad van Oostenrijk.

Graz is niet heel erg bekend bij de Nederlanders en Belgen. Ondanks is KLM begonnen met een dagelijkse vlucht naar de Hoofdstad van de Steiermark (Stiermarken) het groene hart van Oostenrijk.

Wat maakt Graz ideaal voor een stedentrip?

Graz SchlossbergDe compacte binnenstad van Graz is een UNESCO werelderfgoed. De stad heeft namelijk als één van de weinige steden in Europa nog een authentieke binnenstad. Grote delen van de stad zijn ontstaan in de middeleeuwen en hebben diverse oorlogen weerstaan.   Je mag Graz eigenlijk best een groot gratis openluchtmuseum noemen.

Het voordeel van Graz is dat de meeste bezienswaardigheden in de oude binnenstad liggen. Lopend kun je dus al veel bekijken. De Schlossberg vraagt lopend wel om een goede conditie. Deze berg midden in de stad heeft veel geschiedenis en zorgt al jaren voor de veiligheid in de stad. Let goed op de Uhrturm de klokkentoren op het hoogte punt van de Schlossberg is het beeldmerk van de stad Graz.

Landeszeughaus

Vroeger was het een arsenaal en wapendepot van de Habsburgers nu het grootste historische wapenmuseum ter wereld. Er zijn hier meer dan 32.000 items uitgestald waaronder veel harnassen van de riders van toen.  Je kunt hier bijna iedere dag met een gids meelopen langs alle verzamelingen. De toer wordt ook in het Engels aangeboden. Graz Zeughaus

Het kunsthaus

Als je door de oude binnenstad van Graz loopt en je komt in de omgeving van het kunsthaus dan moet je wel even slikken. Want dit gebouw past eigenlijk helemaal niet in de oude binnenstad. Het hyper moderne kunsthaus wordt door de inwoners van Graz ook wel de Friendly Alien genoemd. (de nette naam, de echter Grazer noemt het gebouw de Blasen (of te wel de uiers). De gevel van het gebouw bestaat uit tientallen ronde glasplaten en is rijkelijk voorzien van licht waarmee ’s avonds projecties worden gemaakt. Het Museum richt zich voornamelijk op de moderne kunst. Het museum cafe leent zich perfect voor een lekkere koffie of thee met wat lekkers. Op zondagochtend/middag kun je hier heerlijk brunchen.

Shoppen in Graz

Ik ben niet zo’n shopper maar ga in Graz graag mee met Daniela (mijn vrouw en geboren in Graz, daarom misschien ben ik daarom wel zo positief over de stad) Het warenhuis van Kastner en Öhler is recentelijk van top tot teen gerenoveerd en laat zich vergelijken met een Bijenkorf, luxe puur dus. Maar de prijzen blijven hier wel leuk.  Na het shoppen is een bezoek aan terras op de bovenste etage verplicht. Hier kun je makkelijk een uurtje om je heen kijken. een oase van rust en pracht in de oude binnenstad van Graz. Trouwens ze hebben hier ook hele lekkere lunch gerechten waarbij er veel gebruik wordt gemaakt van regionale producten.  Kastner en Öhler wordt in Graz vaak de K&Ö genoemd en zo staat het ook op de gevel.

Graz oude binnenstad

 

Vorige

Een weekend naar de kerstmarkt in Bremen

15 tips voor Wenen

Volgende