Biertjes drinken in München

Ik reis veel door Duitsland, ik vind het een heerlijk land om te toeren. Niet alleen omdat je daar even lekker gas kunt geven op de autobahn (dat kan op steeds minder plekken). Ik kom er ook graag omdat ik mij thuis voel ik de steden. München is zo’n stad. Voor een wereldstad, want zo mag je München best noemen is de sfeer bijna altijd laidback.  Gewoon relaxed dus. De bewoners zijn uiterst vriendelijk, hebben meestal wel tijd voor een praatje (scheelt dat ik natuurlijk een redelijk woordje Duits kan meepraten) en last but not least de Münchenaren houden wel van een biertje.

Bier drinken in München

De laatste keer in München was afgelopen januari, het was zo’n typische kwakkel winter. Niet warm niet koud en de nodige narigheid van regen en natte sneeuw.  We hadden een late vlucht en waren pas rond half zes op de hotel kamer, dus snel de rommel uitgepakt en op naar het centrum. We kiezen er bewust voor om de eerste dag bij één van de grotere bierhuizen te drinken Deze keer de Hofbrau in de binnenstad. Bij binnenkomst kun je kiezen voor de beneden verdieping waar je kunt aanschuiven aan één van de lange biertafels Of je loopt de trap op en komt in een restaurant achtige omgeving.

Hofbrauhaus Munchen

Biertafels of toch iets meer luxe?

We kozen voor de biertafels en dat bleek de beste keuze, ondanks ons drukke programma voor de volgende dag werd het laat  en ondanks dat je een liter bier (een Maß, noemen ze zo’n bierpul, beval 1,1 liter gerstenat) niet zo maar achterover slaat had ik na 2 van die emmers wel genoeg. Gouden tip, laat de laatste 2 of 3 slokken gewoon staan, dat is geen schande, warm bier is namelijk niet lekker. Het bier drinken doe je natuurlijk onder het genot van een typische Beierse maaltijd, en daar ben je in het Hofbrau aan het goede adres. De menu kaart heeft veel gerechten uit de streek en dat voor hele redelijke prijzen.

Houten kop?

In de achterhoek noemen ze de hoofdpijn na een avond drinken een houten kop hebben. Dat viel eigenlijk best wel mee. Natuurlijk ging het niet zo soepel als normaal maar echt gezeur in het hoofd. Nee daar had ik geen last van. Volgens de Kelner van de Hofbrau komt dat door de hoge kwaliteit van het bier wat volgens het Rheinheitsgebot gebrouwen dient te worden. Deze wet schrijft voor dat bier alleen maar gemaakt mag worden van natuurlijke producten. Er zit geen toegevoegde rommel of conserveringsmiddel in.

Airbrau - brouwerij op de luchthaven van Munchen

Bierbrouwerij op de luchthaven

Na een gezellig weekend in München komt aan alles natuurlijk weer een eind en moet je weer terug. Je bent dan nog niet klaar met biertjes drinken. Want op de luchthaven van de Beierse hoofdstad vindt je ook  brouwerij. Met heerlijke bieren vernoemd naar termen uit de luchtvaart. Naast de lekkere bieren kun je hier ook zeer betaalbaar eten. Zodat je het vliegtuig eten kunt overslaan.