15 tips voor Wenen

Wenen is één van mijn favoriete steden, ieder jaar bezoek ik deze leuke stad wel een keertje soms zelfs heel spontaan, we zoeken dan gewoon een cheapo vliegticket, surfen een beetje bij AirBnB of boeken een goedkoop hotel in Wenen en voila op naar de stad waar  koffiedrinken kult is, je als man ook mag genieten van grote stukken taart en waar de schnitzels niet op de bord passen.

Ik heb 15 tips voor je opgeschreven hoe je optimaal kunt genieten van Wenen.

1.Koop een Wienkarte

De Wienkarte of Viennacard is een pas die je koopt voor 48 of 72 uur, je mag onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in de stad (behalve de CAT trein) en je krijgt echt veel korting op veel musea en bezienswaardigheden. Lees het kortingsboekje dus goed door want je verdient deze kaart echt in no-time terug. De Wienkarte kun je in nederland reserveren en gelijk op de luchthaven ophalen.

2. Ontbijten op de Naschmarkt

Ben je met de eerste vlucht vanaf Amsterdam naar Wenen gevlogen? Pak gelijk de U-bahn naar de Naschmarkt en schuif op de markt aan voor een ontbijtje. Hier vindt je op de dagelijkse markt veel lekkere dingen en is het heerlijk relaxed ontbijten. Probeer het eens.

3. Koffiedrinken in in een Kaffeehaus

Kaffeehaus WenenBeloof je mij één ding? In Wenen drink je geen koffie bij Starbucks, ik herhaal: In Wenen drink je GEEN koffie bij Starbucks. in plaats van koffie uit een kartonnen beker ga je voor een koffie zoals het moet, en dat doe je bij een Weens Kaffeehaus. Hier vergeet je even het belangrijkste van de dag, en ook even de tijd. Bestel een Wiener Melange en een heerlijke gebakje (Mehlspeise) en laat alles even achter je. Voor veel inwoners van Wenen is een Kaffeehaus de tweede woonkamer.

4. Demmel of Sacher

nog meer taart! Sachtertorte natuurlijk, Demmel is de uitvinder van de Sachtertorte, hij verkocht het recept echter aan het nobele hotel Sacher, ondertussen maken ze beiden de Sachtertorte, alleen welke de lekkerste is… ik weet het niet. bij Demmel kun je tijdens het genieten van je taartje mee gluren in de bakkerij. eeuhhh sorry, in Oostenrijk noem je dat een conditorei.

5. Rondje reuzenrad?

Prater in WenenHet reuzenrad in Wenen is toch wel één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Wenen. Logisch het is het oudste nog werkende reuzenrad ter wereld en het is gewoon leuk om even een half uurtje te stad vanuit de lucht te zien.  Bij het Reuzenrad vindt je trouwens het Wiener Prater een pretpark met meer dan 200 attracties, je kunt het park gewoon gratis bezoeken je betaald per attractie.

6.  De Stephansdom

Stephansdom Wenen Midden in de stad pronkt met 140 meter hoogte de Stephansdom, meer dan vier miljoen bezoekers per jaar weten deze kerk welke uit een mix van gotische en romantische architectuur bestaat.  De toren kun je beklimmen (via een wenteltrap) en deze inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht over de binnenstad.

7. Een hele dag naar Hofburg

Ik ben niet zo’n museum bezoeker maar de Hofburg heb ik al zovaak bezocht dat ik alle uren bij elkaar opgeteld al een dag binnen ben geweest. in de Hofburg woonde vanaf de 13de eeuw tot 1918 de Habsburger. Nu is het de residentie van de Oostenrijkse bundespresident.  Bijzondere bezienswaardigheden zijn onder andere het Sisi museum, de woonruimtes van Keizer Franz Joseph en nog veel meer.

8. Spittelberg

Spittelberg Wenen Hier kun je uren slenteren, de smalle steegjes en leuke cafes maken dit één van de leukste wijken van Wenen.  Trouwens het Spittelberg is geen berg die je moet beklimmen, hier vindt je namelijk leuke winkeltjes met handwerk, leuke cafés en hele leuke unieke restaurants.  Spittelberg ligt achter het Museumquartier. en is makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

9. U Bahn Wenen

De U-bahn in Wenen is het makkelijkste vervoersmiddel, het netwerk is snel efficiënt en vooral voordelig helemaal in combinatie met de Viennacard.  Maar er gelden wel wat regels. Om ondergronds te komen zijn alle stations uitgevoerd met roltrappen, wil je vrienden blijven met de (soms wat chagrijnige) inwoners van Wenen blijf dan vooral rechts staan, en indien je met zijn tweetjes op pad bent ga dan achter elkaar staan. De linkerkant van de roltrap is namelijk voor diegene die haast heeft.  Dus rechts =staan  en links = gaan  (Links gehen Rechts Stehen) vooral tijdens spitsuur als half Wenen te laat komt voor het werkt wordt er verbaal wel eens wat ongenoegen geuit als je je niet aan deze ongeschreven regel houdt.

10. Bezoek een Heuriger

Heuriger in WenenEen wat? Een Heuriger is een soort van boerderij waar ze wijn maken en heel goed kunnen koken. Wijn + goed eten = genieten.  Dat kun je dus heel goed en zeer betaalbaar doen bij een Heuriger. De meeste hebben de eigen wijn op de kaart staan en maken vooral typische Weense gerechten.  Je kunt van de kaart iets bestellen of gewoon langs de  vitrines lopen en iets lekkers uitzoeken. Bij lekker weet eet je op het “gemutliche”  terras en als het weer een beetje tegenzit zoek je binnen een plekje op.

foto © Vienna tourism (verkeersbureau Wenen)

11. Yppenplatz

Yppenplatz 15 tips voor WenenIn het 16de Bezirk van Wenen rondom de Brunnenmarkt is een hele hippe wijk ontstaan. ondertussen is het ook geen geheimpje meer en weten steeds meer toeristen deze leuke hotspot van Wenen te vinden. Naast een dagelijkse markt (behalve op zondag) met meer dan 150 stalletjes met verse groente, fruit, kruiden en voornamelijk oriëntaalse invloeden.  Verder vindt je hier echt hele leuke bars en cafés, Yppenplatz4 is zoiets, een mekka voor bierliefhebbers want hier schenken ze vooral lokale biertjes van kleine microbrouwerijen. Van veel fellow travellers hoor ik dat je bij Dellago goed kunt ontbijten. reserveren is wel aan te raden.

12. Die Albertina

Albertina WenenEen bezoek aan Wenen zonder een museum van binnen gezien te hebben?  Ik schreef al dat musea niet mijn ideale dagbesteding zijn. Eentje per dag is genoeg en niet langer dan twee uur, daarna neem ik niks meer op en kan een museum zelf vervelend worden.  Maar het Albertina museum is een uitzondering, alleen het prachtige gebouw is al een ervaring op zich. Maar de tijdloze kunst  die tentoongesteld wordt kan mij eigenlijk best wel vermaken. Omdat de tentoonstellingen continue wisselen kan ik je het beste verwijzen naar de website van die Albertina voor een actueel overzicht.

foto: ©  Welleschik CC  via Wikipedia

13. Der Dritte Mann Tour

Dritte mann riool tour door WenenThe Third man, is een film noir uit 1949 De film speelt zich af in Wenen, grotendeels in puin vanwege de tweede wereld oorlog. De stad is net door de geallieerden in vieren gedeeld, de wederopbouw van de stad moet nog gebeuren, alleen het beroemde reuzenrad in het Prater is net weer operationeel.  Een mooi verhaal met allerlei intriges en een spannende achtervolging in het riool van Wenen vormen de hoofdlijnen van de Der Dritte Mann tour. Waarbij je dus echt door de het rioolstelsel van Wenen loopt, een stinkend zaakje dus maar wel een indrukwekkend geheel.

14. Schnitzel eten

ISchnitzel eten in Wenenk sluit een bezoek aan Wenen altijd af met een echte Wiener Schnitzel, nergens anders worden de Schnitzels zo lekker gemaakt als in Wenen. Figlmüller heeft de naam om de lekkerste te maken in Wenen. Omdat deze zo lekker centraal ligt in het centrum van de stad deel ik deze mening. Bestel de Schnitzel niet met pommes (patatjes) maar met een echte Wiener Erdäpfelsalat een portie Preiselbeeren (cranberry’s) bij je Schnitzel doen het altijd goed.

15. Wurstelstand

Wurstelstand Wenen 15 tipsHoe later op de avond, hoe vetter het eten, hmmm i love it, Kasekrainer heet van de grillplaat met dot mosterd en een semmel (Oostenrijks voor broodje) overal tref je de kleine huisjes aan. Overdag niks te beleven maar  hoe later de avond des te langer de rij.  Een wurstelstand is onderdeel van de Weense identiteit (net als de Kaffeehausen uit tip 3)  Dus tip 15 is: probeer een Käsekrainer dit is een braadworst gevuld met stukjes kaas. (pas op het kaassoufflé-effect en voorkom die verbande lip)  Een worst gaat praktisch altijd samen met een Ottakringer, het locale bier. Oja, verslik je zelf niet in de mierikswortel (kren)

foto: © Vindobohann CC via wikipedia

Zo 15 tips die ik eigenlijk zo uit mijn mouw heb geschud, more to follow want in Wenen ben ik nog lang niet uitgekeken.  Ik ben benieuwd of jij nog leuke tips hebt voor een Stedentrip naar Wenen.