15 tips voor Keulen

Keulen is één van mijn favoriete steden van Duitsland, lekker dichtbij, snel bereikbaar met de trein en eigenlijk is het centrum best wel compact en perfect te bekijken in een dag. Dat betekend niet dat je Keulen in één dag wel gezien hebt. Ik kom er jaarlijks meerdere keren en dat is natuurlijk niet zonder reden. Ik heb 15 tips verzameld over Keulen, lees je mee?

1. Beklim de Keulse Dom

Een icoon dat mag je wel zeggen over de Dom van Keulen, majestueus priemen de torens in de hemel. van binnen een prachtig bouwwerk. Helemaal als je je beseft dat de Dom al honderden jaren oud is.  De torens van de Dom kun je beklimmen. Deze beklimming is niet voor mensen die hoogtevrees  of claustrofobie hebben. De trap naar boven is een pittige klim en erg smal.

2. Ga chocolade proeven in het chocolade museum

Stiekem vind ik chocolade best wel lekker, een goede reep puur maar ook voor een stuk melk chocolade met noten mag je mij ’s nachts wakker maken. Om te weten hoe chocolade wordt gemaakt kun je een bezoek brengen aan het leukste chocolade museum wat ik ken, je ziet het hele productieproces vanaf de cacaoboon tot een prachtige bonbon. Natuurlijk krijg je genoeg te proeven.

3. Bekijk de duizenden slotjes aan de Hohenzollernbrücke

Een prachtig gezicht en wat zou het vredig op aarde zijn als iedereen zo’n slotje aan een brug zou hangen.  De Hohenzollernbrucke ligt praktisch achter de dom, en is onmisbaar. De meeste slotjes hangen aan de zuidzijde van de brug.  Een wandeling met mooi weer naar het einde van de brug en aan de andere kant weer terug is een leuke ervaring.

4. Der Rheinauhafen

Een uniek plekje in Keulen, een hypermoderne plek met hoogstaande architectuur, ik vind het mooi en sta iedere keer verwonderd te kijken. Hoe dit bouwkundig is gemaakt.  In de weekenden is het hier gezellig druk, vlooienmarkten, wandelaars, straatmuzikanten, Leuke cafés en in de zomer een openlucht bioscoop. Ik vind het helemaal leuk hier.

5. Fietsen langs de Rijnoevers

Huur een fiets (of gebruik het ‘witte fietsen’ systeem) en fiets langs de oevers van de Rijn, een prachtig gezicht om de stad eens vanaf die kant te bekijken.  ondanks dat je in de stad blijft wordt het aan de oevers in eens heel anders, je voelt de rust en geniet van het kabbelende water. Maak onderweg een tussenstop bij een biergarten, of een strandbar. Je kunt ook met een georganiseerde fietstour door Keulen mee met een eigen Gids

6. hoe wordt Kölsch gemaakt

Het bier in Keulen is Kölsch, een lekker verfrissend bier, in de stad vindt je nog diverse oude brouwerijen waar het bier wordt gebrouwen. Met een brouwerij tour ga je langs bijna alle brouwerijen en leer je hoe het bier wordt gemaakt. Natuurlijk mag je bij iedere brouwerij ook even proeven. Hips!

7. Nog een biertip voor Keulen

In Keulen is je glas nooit leeg, een leeg glas wordt door de kelners direct vervangen voor een volle. Heb je genoeg gehad? Leg dan je bierviltje (bierdeckel) op je glas.

8. Keulen van onderen

De meeste bezienswaardigheden in Keulen bevinden zich boven de grond, maar ondergronds is ook heel veel te zien over de geschiedenis van Keulen, oude opgravingen, bronnen en tunnels.  met een gids bekijk je Keulen vanuit een ander perspectief. meer informatie bij de gidsen van Colonia Prima 

9. Hamburgers eten in Keulen

Brat- en curryworst krijgt je overal, Hamburgers trouwens ook, maar het lijkt erop dat de Keulenaren de hamburger hebben uitverkoren tot culinair product.  Bij die Fetten Kuh en bij Burgerlich vindt je unieke hamburger creaties. het proberen meer dan waard.

10. Relaxen in de thermaal water

Midden in de stad, in een oase van rust vindt je in het Rheinpark de Claudius Themen, een prachtig gebouw met invloeden uit de Romeinse tijd en een water wat goed werk op je lichaam en ziel. Klinkt spannend, maar eerlijk is eerlijk het is hier heerlijk. De sauna’s zijn goed, en het water heeft een hogere temperatuur dan een normaal zwembad. Ideaal om even de stress van je schouders te schudden.

11. Neem de kabelbaan over de Rijn

voor het beste uitzicht over de stad, zweef je met de Rheinseilbahn over de rijn, deze kabelbaan is van maart tot november geopend.

12. Neem de trein naar Keulen

Vanuit Amsterdam en Utrecht ben je met de hogesnelheidstrein ICE in 2 uur in de domstad. wie vroeg boekt pakt gelijk zijn voordeel want een kaartje voor de trein heb je al voor € 29,- Een kaartje boeken doe je op de website van NS international.

13. Bijzondere winkels in Keulen

Keulen is een waar paradijs voor shoppers, en tussen al die winkels zitten ook een aantal parels die alleen al de moeite waard zijn om te snuffelen.

Wat dacht je van 7.000 vierkante meter buitensport en vrijtijds producten bij Globetrotter in de binnenstad?  een winkel met een eigen klimmuur, een duikvijver en klimaatkamer om je winterjas te testen… Hoe maf is dat.

14. 4 7 1 1

Nee dat is niet mijn pincode, dat is was en is het favoriete luchtje van mijn oma, liters gingen er jaarlijks doorheen.  4711 wordt ook wel keuls water genoemd of te wel Eau d’ Cologne. en dan ben je gelijk bij de basis aangekomen bij alle die lekkere luchtjes.  Bezoek het 4711 museum eens en leer en zie hoe je echte parfum maak.

15. Bekijk Keulen eens vanaf de overkant

De dom domineert de skyline van Keulen, de Kolntriangle doet dat ook maar dan aan de andere kant van de Rijn. Dit moderne kantoorgebouw heeft een uitzichtsplatform. en voor € 3,00 mag je met de lift naar boven en kun je je vergapen aan de skyline van Keulen. Een aanrader dus.