Fiets mee op vakantie? De juiste fietsendrager kiezen.

Ga je op vakantie en blijf je dit jaar in Nederland? Dan is het een goed idee om de fietsen mee te nemen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want even een fiets in de achterbak proppen zit er niet in. Dus moet er een fietsendrager mee.

Is je auto voorzien van een trekhaak? Dat is dan alvast een pluspunt want je kunt dan namelijk een fietsendrager monteren op de trekhaak en deze kun je in de regel een stuk zwaarder belasten dan een fietsendrager op het dak van je auto.

De verschillende modellen

fietsendragerEr is een zeer grote keuze aan fietsendragers, het bekende merk Twinnyload is toch wel de marktleider in Nederland en staat praktisch bijna altijd wel in een top 3 van beste keuze bij de diverse consumentenclubs in Nederland. Een andere goed merk is Thule. In Duitsland een begrip.

Kies nooit voor de goedkoopste, deze fietsendragers zijn eerder lastig dan handig. Niet alleen zijn de loodzwaar ook de montage vereist veel handelingen die niet iedereen zomaar even kan doen. Bovendien zijn eenvoudige fietsendrager niet handig, je kunt bijvoorbeeld de achterklep van de auto niet meer openen.

De dakdragers voor fietsen zijn alleen gebruiksvriendelijk bij lichtgewicht fietsen zoals een racefiets. Je elektrische fiets eventjes twee meter optillen en op het dak zetten is een hele opgave en vaak zijn dakdragers niet gebouwd voor een zware belasting.

Ga je met de caravan op pad dit jaar, overweeg dan een fietsendrager op de dissel. Deze speciale dragers zijn er voor gemaakt om te monteren op de dissel van de caravan.

Zet je fiets ook op een fietsendrager op slot

In Nederland maar ook in het buitenland zijn fietsen nog steeds erg geliefd bij het dievengilde. Zet je fietsen en ook de fietsendrager altijd op slot. Zorg er ook voor dat je fiets stevig vast staat. Haal accessoires zoals kinderzitjes, fietstassen en bidons altijd van je fiets. Door de rijwind gaan deze vaak kapot of rammelen los. Bij Fietstassen kan het voorkomen dat deze je uitzicht naar achteren belemmerd.

Handige rijtips met een fietsendrager

Door een fietsendrager te monteren op je auto is je auto al snel tussen de 60 a 100 cm langer. Iets om rekening mee te houden bij het parkeren en inhalen.

Plaats je drie elektrische fietsen op de drager dan is ook de kogeldruk in geding. Controleer dat dus goed voor vertrek.

Achteruitrij-hulp zoals camera’s en piepers werken niet meer met een fietsendrager achterop je auto.

Zorg er voor dat de fietsen slechts minimaal uitsteken aan de zijkanten.

Informeer voor vertrek naar het buitenland naar de extra voorzieningen, in Italië moet de lading namelijk zijn voorzien van een opvallend bord. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB of de goed gesorteerde automaterialen handelaar.

Leg de accu’s van je elektrische fiets in de auto, en vergeet ook de oplader/kabels niet mee te nemen.