Even terugkijken op 2019

uitzicht

Terugkijken is iets wat goed is voor de bezinning, goed om even de momenten die je hebt meegemaakt weer opnieuw te beleven. Zowel positief als negatief.  Al laten we de negatieve dingen deze keer achterwege. Het is namelijk mijn voornemen van 2020 om daar niet te lang bij stil te staan.

Mijn reisjaar 2019

In tegenstelling tot vorig jaar zat ik dit jaar bijna iedere maand in het vliegtuig. Alleen was ik niet op weg naar een vakantiebestemming maar onderweg naar een nieuw leven. Oei, dat klinkt best zwaar. Dus ik zal even uitleggen wat er aan de hand is.

in 2018 zijn er aan de kant van mijn vrouw wat ontwikkelingen geweest met haar ouders. Aangezien haar ouders in Oostenrijk leven hebben we besloten om op korte termijn te verhuizen naar Oostenrijk zodat wij dichterbij zijn. Makkelijker zaken kunnen regelen, en last but not least de nodige zorg kunnen bieden.

We hebben dus een stukje grond gekocht en als alles mee zit krijgen we eind januari de sleutel van het huisje wat er op gebouwd wordt.

Dat betekende dus dat ik iedere maand even voor een paar dagen naar Graz in Oostenrijk ben gevlogen om de bouw te bekijken, vragen te beantwoorden die je beter even face-to-face kunt bespreken, een keuken uit te zoeken en alles wat verder nog komt kijken bij het bouwen van het huis. De foto hier boven is trouwens straks het uitzicht vanaf het terras.

Wat ga ik dan doen in Oostenrijk

Ik had tot vorige maand een vaste baan in Nederland, al 13 jaar voor een kleine organisatie in Nederland. De aankondiging van mijn vertrek sloeg dan ook in als een bom. Ik was een zogenaamde éénpitter, werkzaamheden die alleen ik kon doen en redelijk specialistisch zijn. Dat zal vast en zeker nog wel wat impact hebben.

Zodra we gesetteld zijn in Oostenrijk, ga ik verder met de ontwikkeling van mijn websites. Dat zijn er nogal wat en daar verdien ik tegenwoordig een groot deel van mijn inkomen mee. Vanzelfsprekend is Oostenrijk een bestemming waar ik altijd al veel over schreef op AllesoverOostenrijk.nl en AllesoverWenen.nl deze twee websites krijgen natuurlijk extra aandacht want ik woon tenslotte in het alpenland. Verder blijf ik natuurlijk doorgaan met alles Duits georienteerde websites. Dus werk zat alleen vanaf een andere plek en vanaf een nieuw kantoortje met een studio mogelijkheid.

Duitse les

Tsja als je dan toch in Oostenrijk gaat wonen dan is het ook wel belangrijk dat je de taal een beetje spreekt. Ik ben nooit een talenwonder geweest. Frans en Duits stonden dan ook altijd in dieprode cijfers op mijn rapporten.  Dus werd het tijd om mijn Duits te verbeteren. Spreken lukt wel, alleen schrijven was een dingetje dus begin in half februari met mijn Duitse lessen bij het Goethe instituut in Amsterdam.  Eind deze maand hoop ik dat af te ronden met een examen op B2 niveau zodat ik mij in juni kan storten op het vervolg, ik wil het namelijk foutloos kunnen schrijven en spreken.

Ben ik nog wel weggeweest?

Omdat we natuurlijk voorgoed vertrekken naar Oostenrijk ben ik de laatste maanden op veel plekken in Nederland geweest. Plaatsen waar ik nog niet was geweest en plekken waar ik vrienden en kennissen uit Oostenrijk op de valreep nog een rondleiding heb kunnen geven.

Bijna wekelijks was ik wel in Amsterdam te vinden, niet alleen voor de opleiding ook om de stad als toerist te bekijken. Alleen heb ik dan de coffeeshops links laten liggen. ik heb nieuwe straatjes ontdekt, Heb te veel biefstukken gegeten bij Loetje, en de nodige stappen gezet door de jordaan. 2019 was ook mijn eerste ervaring met de noord-zuidlijn. Een metro waar ik 15 jaar geleden!!! Nog aan heb meegewerkt.

In December bracht ik nog een snel een bezoek aan Rotterdam, om met vrienden wat te eten en om voor het eerst een keertje de Erasmusbrug te  zien, Rotterdam was een stad die ik eigenlijk nog nooit bezocht heb.

Na Rottterdam bracht ik nog een bezoekje aan het Ruhrgebied in Duitsland, eerst een kerstmarkt in Oberhausen bij het megalomane Winkelcentrum CentrO en daarna door naar de Zeche Zollverein in Essen. Een imposante kolenmijn en industriegebied in ruste waar nu na jaren van noeste arbeid in eens weer met uitsterven bedreigde plantjes groeien en ondertussen een plek heeft gekregen op de lijst met werelderfgoederen van UNESCO.

In Oostenrijk bezocht ik de laatste weken natuurlijk mijn favoriete stad Graz, we genoten de laatste maanden vaak van de prachtige wijnen en het lekkere eten op de mooiste plekjes van de Steiermark en ben op bezoek geweest bij de lekkerste chocoladefabriek van Josef Zotter in de omgeving van de Riegersburg.

Dan even vooruit kijken

Twintig twintig staat natuurlijk in het teken van het nieuwe huis. Daar zit nog best wat werk in en eerlijk is eerlijk dat heeft ook zo zijn impact op de beschikbare tijd.  Toch staat het eerste reisje al op de agenda en hoop ik dit jaar veel mooie steden en dorpen in Oostenrijk te kunnen bezoeken. Zowiezo moet er nog een paar dagen geskied worden. Alleen liggen mijn ski’s nog bij de accommodatie in Alpbach waar we ieder jaar wel één of twee weken aan het skiën waren.

Wat rest is om je na het lezen van mijn verhaal nog de aller- allerbeste wensen te wensen voor 2020 en dat het maar een mooi reisjaar mag worden voor ons allemaal.