Wie mij een beetje kent weet dat ik niet vies ben van meerdaagse huttentochten, je loopt met je rugzak wat proviand, wat kleding en verder vol goede moed van hut-naar-hut. Zo liep ik al diverse huttentochten in Oostenrijk en ook in Nieuw Zeeland liep ik diverse routes waaronder de beroemde Milford Sound en de Abel Tasman track. Beide trouwens absolute hightlights en deze routes moeten bij iedere wandelaar op de bucketlist staan.
Berghutten gedrag regels
Er zijn een aantal ongeschreven regels in een berghut waaraan je je kunt houden, niet alleen om jezelf te plezieren maar ook om je collega wandelaars te pleasen.
- Ben je als één van de eerste onderweg? Dan is je tas gepakt voordat iedereen gaat slapen. Alleen het hoognodige pak je ’s ochtends in, denk aan je tandenborstel en hutsloffen. Er zijn ook wandelaars die wat langer willen blijven liggen, het pakken van een tas kan ’s ochtends echt irritant zijn.
- In een berghut draag je geen schoenen, deze stinkende zweet centrales staan vooral niet in het “Matrazenlager” Vraag je huttenwaard naar zijn/haar regels. Een paar sloffen (in Oostenrijk hebben ze van die lieve vilten dingen) zijn perfect
- “Fussende” = Duits of Oostenrijks voor voeteneinde, als dat op je deken staat dan staat dat er niet voor niets. De dekens in een hut worden niet dagelijks gewassen. Niemand wil de volgende dag in jou tenenkaas aroma’s slapen. Je kunt natuurlijk ook je eigen slaapzak meenemen (mijn tip!)
- Een zaklamp of hoofdlamp is een must, gooi nooit zomaar ’s nachts de lamp van heet Matrazenlager aan.
- Snurken? inderdaad rete irritant, helaas doe je er weinig aan, ga er dan ook niet over zeuren de volgende ochtend. Vraag jezelf liever af waarom je geen oordoppen hebt meegenomen, en drink de volgende avond gewoon een biertje extra. Dan kun je meesnurken,
- Feestje in de hut? Ja, soms wordt het keigezellig maar hou wel rekening met elkaar. Als iemand gaat slapen gaat het volume een tandje terug
- Wees spaarzaam met stroom, de meeste hutten hebben namelijk geen vaste stroomaansluiting en verzorgen zich zelf via een aggregaat of zonnepanelen en een schuur vol accu’s. Deze zorgen ervoor dat de koeling blijft draaien.
- Ruim je rommel op; klinkt logisch maar is het niet. Je gastheer/vrouw is niet je persoonlijke schoonmaker.
Met deze paar tips wordt je verblijf in een berghut echt super trouwens overnachten in een berghut opzich is al een ervaring welke je niet snel gaat vergeten.